Projekt: Apollo 81 Sitting Bull

Det var i slutet av 90-talet. Min yngste son Martin var i 12-13 årsåldern och härjade med sina kompisar i skogen med olagliga tvåhjulingar.  Jag hade byggt en HPD åt honom med en Monark Blue Fighter ram, Yamaha hjul, skärmrester från bl.a. Silverpil och en hårdtrimmad Sachs mopedmotor.  En dag fick jag se att en av kompisarna hade en ”motorcykelliknande” hoj. Det jag kunde identifiera var att hjulen var Maico och motorn Sachs. I övrigt var den i ett skick som inte gick att identifiera och framförallt räckte mina kunskaper inte till mer.

Många år senare, Martin hade sedan länge lämnat det olagliga stadiet och hade via diverse crossar blivit landsvägsåkare på Suzuki. Jag höll på att renovera en Silverpil och en Guldpil och mitt intresse för NV Jet Crosser hade vaknat när jag kom att tänka på hojen.  Det var hjulen från Maico som gjorde att jag blev nyfiken. Jag sökte upp killens pappa som hade den kvar.  Jodå, visst var det en Jet Crosser. Vi gjorde en snabb affär.  Efter kontakt med Landsarkivet i Härnösand visade det sig dock att det var en Apollo 81S, Sitting Bull, det gjorde den än mer intressant att renovera.  Den var såld ny hos Sjöblom Cykel o Motor i Örnsköldsvik.

Så småningom började jag inventera vad jag hade köpt. Allt var i dåligt men ”räddningsbart”skick. Många delar fattades dessutom. Det blev en lång och svår resa att hitta delar. Motordelar finns relativt lätt att hitta framför allt i Tyskland och Norge men till höga priser. Jag lyckades dock köpa en ”sats” Sachs-delar från Skåne där jag kunde hitta det mesta av vad jag sökte. En ny kolv fanns hos Karl-Erik Andersson i Skillingaryd sedan skickades cylindern på Nicasil-behandling hos Aptec i England.  Nya skärmämnen fanns hos Torbjörn Flinck i Göteborg . Många delar fick jag själv nytillverka bl.a. skärmstagen fram och bak. I övrigt har jag dammsugit marknader och annonser. Många timmar av svetslagning blev det också efter härjningarna i skogen.

Jag gjorde ett omfattande researcharbete för att få fram rätt kulör på tanken och exakt placering av Apollo-dekalerna. Det verkade länge som omöjligt när jag en dag på en marknad bara av en slump råkade komma att prata med en ”kollega” i hobbyn från Örnsköldsvik.  Han hade just köpt vad han trodde var en Jet Crosser. Det var ju NV-märken på tanken. När han hade börjat putsa lite på tanken visade det sig dock att därunder satt Apollo-dekaler! Någon hade ogillat Apollo och föredragit NV!!!  Det gick utmärkt att få fram exakt lackering, randning och placering av Apollo-märket. Dekaler hade jag köpt av Auto Arkiv i Sunne men tyvärr gick dessa inte att använda, av två skäl. Dels var ju dekalerna placerade halvt om halvt mellan krom och lack. Eftersom dekalerna var transparenta så blev bakgrunden tvåfärgad vilket gav ett konstigt utseende. Dessutom är ju tanken relativt liten och därigenom starkt välvd. Det gjorde att dekalerna tappade formen när man försökte sätta fast dem.

Det slutade med att jag med hjälp av en dekal och en proffsig reklambyrå kunde ta fram schabloner  med vilka lackeraren kunde fixa perfekta Apollo-märken på min tank.

Hojen är nu såld. Den gick mycket bra men är ju tyvärr inte så mycket att åka på för en 100-kgs norrlänning. Därför rullar den numera i Rimbo. Min tid går numera till renovering av en NV40. Om möjligt ännu ovanligare än Apollon. Dessutom försöker jag hinna åka på min NV42 som jag renoverade redan i början 90-talet.

Lennart Löfqvist

Sundsvall, 2015

Märkt
Detta inlägg har visats 75 gånger.

En tanke om ”Projekt: Apollo 81 Sitting Bull”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *